--

Is jouw scooter gestolen?

Registreer jouw scooter in het Gestolen Objecten Register!

Gestolen scooter

Scooters rijden in Nederland gretig in het rond. Zeker in stedelijke omgevingen waar ze vlot doorheen het stilstaand verkeer navigeren, zijn ze alom aanwezig. Daar rusten ze op de stoep, houden ze halt bij winkels en slapen ze 's nachts gewoon voor de deur. Dit terwijl er aan zo'n scooter niet alleen voordelen, maar ook een hoog prijskaartje verbonden gaat. Scooterdiefstal komt dan ook vaker voor dan je denkt.

Hier lees je hoe groot de kans is dat jouw scooter gestolen wordt, hoeveel gestolen scooters worden teruggevonden en wat je kan doen om de kans op terugvinden te vergroten.

Hoe groot is de kans dat jouw scooter wordt gestolen?

De meest recente cijfers dateren van het jaar 2017. Toen telden we nog 14.785 gestolen scooters en motoren. In dat jaar reden er in totaal 1.172.828 scooters in Nederland rond (cijfers: CBS). Ongeveer 1,26% van alle scooters die in Nederland rondreden, werden in 2017 dus gestolen. Dat cijfer lijkt misschien niet veel te zijn, maar de cijfers ogen vertekend indien we ze vergelijken met de diefstalcijfers bij andere voertuigen. Als eigenaar van een auto heb je immers maar een kans van 1 op 948 dat jouw auto wordt gestolen. Als je fiets gestolen wordt zijn je kansen nog lager. Als eigenaar ligt het risico op scooter diefstal dan ook negen keer hoger!

Diefstalcijfers variëren sterk

Bovenstaande cijfers zijn en blijven natuurlijk gemiddelde waarden. Sommige scooters worden nu eenmaal vaker gestolen. Een Vespa wordt bijvoorbeeld bijna drie keer vaker gestolen dan een Sym. Hiernaast vinden diefstallen vaker plaats in grote steden. Amsterdam is bijvoorbeeld de hofleverancier van de aangehaalde diefstalcijfers.

Gelukkig kan je zelf een en ander doen om de kans op diefstal te verkleinen. De aanwezigheid van een alarm, het vastmaken van de scooter aan speciale rekken, het gebruik van ART-sloten van klasse drie of hoger en de aanwezigheid van een remschijf, verkleinen de kans op diefstal dan ook drastisch.

Het aantal gestolen scooters die worden teruggevonden, ligt overigens vrij laag. Experts spreken van ongeveer 5%. Vaak worden ze opgemerkt op verkoopwebsites. Wanneer je het kenteken laat graveren of etsen, verhoog je opnieuw de kans op een succesvolle repatriering. Bovendien heeft het ook een afschrikkend effect ten opzichte van potentiële criminelen.

Slachtoffer geworden van diefstal: wat nu?

Ontvreemding is nooit prettig. En hoewel de cijfers niet meteen in jouw voordeel spreken, onderneem je maar beter meteen actie. In de eerste plaats doe je aangifte bij de politie. Dit kan online of gewoon op het politiebureau. Wees steeds zo volledig mogelijk en geef alle beschikbare informatie door. Denk aan foto's van jouw scooter, bijzondere kenmerken ervan, datum en tijdstip waarop je de scooter voor het laatst zag en eventuele contactgegevens van ooggetuigen. Neem ook jouw kentekenbewijs en verzekeringsbewijs mee. Vervolgens contacteer je jouw verzekeraar. Mogelijks kan je immers nog een vergoeding claimen.

Registreer je gestolen scooter in het GOR

Tot slot registreer je jouw gestolen scooter in het Gestolen Objecten Register (GOR). Het GOR is immers openbaar toegankelijk in vier verschillende talen. Zoekertjes op tweedehandswebsites worden zo eenvoudiger gelinkt aan jouw gestolen scootmobiel. Bovendien wordt jouw gestolen scooter automatisch opgenomen in de index van Google en dit allemaal binnen een internationale context.

Ook bij het registreren in het GOR is het belangrijk om afbeeldingen en de noodzakelijke informatie concreet mee te delen. Zo vergroot je de kans op een succesvolle vondst van jouw gestolen scooter/brommer. Eventueel kan je ook een beloning toekennen om zo de kans op terugvinden te vergroten.

Registreer je gestolen scooter en maak definitief een einde aan heling. Want de heler is net zo goed als de steler!

Scooter registreren

Hoe kan ik registreren?

  1. Klik op onderstaande button en ga naar het registratie formulier
  2. Vul alle belangrijke informatie over de scooter in
  3. Voeg afbeeldingen toe
  4. Vul aanvullende informatie op locatie en plek in
  5. Reken de registratie af
  6. Registratie wordt direct geplaatst

Wat zijn de kosten?

De kosten voor de registratie van een gestolen scooter zijn € 6,00 voor maximaal één jaar. Na een jaar ontvang je van ons een e-mail waarmee je de regsiteratie kan verlengen. Kosten voor verlengen zijn € 1,00 per jaar.

Categorie Omschrijving Tarief incl. BTW Registreer
Gestolen scooter Registreer jouw gestolen scooter voor de periode van 1 jaar. € 6,00 Gestolen scooter registreren