--

Voorkom heling! Controleer fiets voordat je koopt

CONTROLEER FRAMENUMMER

Het framenummer is opgebouwd uit 2 letters gevolgd door 7 cijfers. Bijvoorbeeld BA1234567 voor een Batavus.
Meer over framenummers.

CONTROLEER CHIPNUMMER

De fiets heeft een chip als er een "chip" sticker op de fiets is aangebracht. Doorgaans wordt de sticker op de zadelbuis geplaatst. Meer over chipnummers.

CONTROLEER MET FIETS MERK

Als laatste kan altijd gezocht worden op fietsmerk. Dit kan een lijst met resultaten geven. Controleer dan op uiterlijke kenmerken en bijvoorbeeld diefstal locatie

Download onze gratis DiefstalAlarm app!

Heb je het wel eens meegemaakt dat je fiets gestolen is? De kans is groot dat de dief de fiets doorverkoopt om er zo wat geld aan te verdienen. Dat de fiets gestolen is, wordt natuurlijk niet verteld aan de koper. En op deze manier komt er heling tot stand, waar de koper ongemerkt en onbedoeld aan meewerkt. Heling moet zoveel mogelijk voorkomen worden en daarnaast wil jij het natuurlijk niet op je geweten hebben de ontvreemde fiets van een ander te kopen. Daarom controleer jij de fiets voordat je deze koopt!

Check de fiets zelf

Controleer de fiets altijd op afwijkende kenmerken als je heling wil voorkomen. Er zijn verschillende dingen waar je direct al naar kunt kijken. Wij zetten ze overzichtelijk voor je op een rij:

  • Controleer altijd framenummer en chipnummer. Eerst online, maar controleer ook bij het ophalen of het nummer klopt. Bevat de fiets een DPC sticker, dan hoort er een slot op de fiets te zitten met een chip en chipnummer.
  • Ontbreekt de sticker van de handelaar? Fietsenhandelaren en fabrikanten houden vaak verkoopregisters bij. Om deze reden worden stickers vaak verwijdert of vervangen.
  • Als het framenummer ook nog eens verwijderd is van de fiets, dan kan je er wel van uitgaan dat de fiets niet te goeder trouw wordt verkocht.
  • Is dit slot verwijderd en vervangen door een standaard (goedkoop) slot, dan is dit dubieus. Controleer het slot op beschadigingen.

Controleer de verkoper

Vraag bij aankoop van een fiets of scooter het legitimatiebewijs van de verkoper. Bij de aankoop van een scooter kan je ook de scooter kenteken check doen

Diefstal fiets registratie?

Je zal natuurlijk niet van veraf een ontvreemde fiets herkennen. Daarom maak je gebruik van de database van het Gestolen Objecten Register en check de fiets. Hier kunnen eigenaren van ontvreemde objecten, zoals fietsen, melding van de diefstal doen. Wordt jou een fiets te koop aangeboden, dan zal de oorspronkelijke eigenaar in het geval van diefstal, je eeuwig dankbaar zijn als je wel op diefstal controleert. Door het frame- of chipnummer of fietsmerk in te voeren, krijg je een lijst met bijpassende fietsen al dan niet met afbeelding en locatie van de diefstal. Controleer de fiets voor je koopt.