--
Gestolen objecten

Wat is het Gestolen Objecten Register?

Het Gestolen Objecten Register is een privaat, openbaar platform dat sinds 2009 informatie verzamelt over gestolen goederen in Nederland. Zowel motorfietsen, auto's, boten als gestolen werkmateriaal vind je hier terug. Particulieren, bedrijven, onderzoeksbureaus en verzekeraars kunnen hier de gestolen objecten registreren en raadplegen. Het platform vormt zo een groot nationaal en internationaal netwerk.

Hoe verzamelen we de informatie?

Is je fiets gestolen? Of is je auto gestolen? Dan kan je dit aangeven in het GOR. Voorkom heling op deze manier. Ook verzekeraars en onderzoeksbureaus kunnen een gestolen object registreren. Een deel van de gegevens wordt openbaar gemaakt en kan je gratis raadplegen.

Heb je zelf een tip over één van de gestolen objecten of merk je bijvoorbeeld een verdacht, achtergelaten voertuig op? Dan kan je deze info eenvoudig achterlaten op de site. Zo help je om het object terug bij de rechtmatige eigenaar te krijgen.

Waarom verzamelen we de info?

GOR verzamelt gegevens over diefstal om politie, justitie en onderzoeksbureaus in hun zoektocht naar gestolen goederen te helpen. Bepaalde tips van particulieren kunnen namelijk heel bruikbaar zijn in een onderzoek. Ze kunnen ervoor zorgen dat de goederen terug bij de rechtmatige eigenaar terechtkomen.

Ook voor particulieren die vaak tweedehandsspullen kopen, is het gestolen objecten register meer dan welkom. Denk je er bijvoorbeeld aan om een tweedehands fiets aan te schaffen? Dan kan je eerst (gratis) in het register controleren of deze niet gestolen is. Voorkom heling op deze manier. Hetzelfde geldt voor verzekeraars die willen checken of een voor verzekering aangeboden voertuig niet gestolen is.

Wist je dat...

Je aansprakelijk gesteld wordt voor diefstal indien je een gestolen object koopt? Ja, ook indien je niet wist dat het gestolen was en ongeacht hoeveel keer het object al is verhandeld. Bespaar dit jezelf en check voordat je iets 2de hands koopt of het object niet in het GOR geregistreerd staat. Zo ben je een stuk zekerder dat je geen gestolen dingen koopt.