--

Fietsendiefstal

Fiets gestolen?

Fietsendiefstal is een van de meest voorkomende vormen van criminaliteit in Nederland. En tevens een van de meest vervelende ervaringen voor jou als fietseigenaar. Zeker als je net een nieuw exemplaar hebt gekocht. Daar sta je dan. Op de plek waar je hem achtergelaten hebt tref je slechts een lege plek, die meteen je paniek bevestigt: je fiets is gestolen! En als je je dan ook nog beseft dat je vergeten bent een fietsverzekering af te sluiten, ben je mooi de pineut. Wat nu?

Gemeentelijk fietsdepot

Controleer eerst of je fiets is gestolen, of dat ie wellicht geruimd is door de politie of de gemeente. Want dat kan ook, als ie op een plek stond waar dat eigenlijk niet mag. In een drukke straat of winkelcentrum bijvoorbeeld. Heel vervelend, maar het goede nieuws is dat die opgehaalde fietsen niet verdwenen zijn. In de meeste gevallen is hij in het gemeentelijk fietsdepot beland, en kun je hem daar ook gewoon weer ophalen. Check in zo’n geval eerst op verlorenofgevonden.nl om uit te zoeken of jouw fiets wellicht in het depot staat.

Aangifte doen

Maar als dat niét het geval is, als je zeker weet dat je fiets gestolen is, kun je maar één ding doen: aangifte doen. Dat kan online, op de site van de politie. Of, als je liever persoonlijk aangifte doet, kun je via het daar vermelde telefoonnummer een afspraak maken. Simpel genoeg dus. Toch blijkt uit onderzoek dat slechts in 20% van de gevallen aangifte wordt gedaan van diefstal fiets. En vaak alleen omdat het moet, om te voldoen aan de eisen van de verzekering. Niet zo verwonderlijk als je in aanmerking neemt dat nog geen 4% van die aangiftes tot opsporing van de gestolen fiets leidt. Toch zijn aangiftes zinvol, ook om de politie een beter inzicht te verschaffen in gewilde locaties voor fietsendieven, zodat ze daar extra toezicht kunnen houden.

Actuele situatie

Uit onderzoek blijkt dat vorig jaar bijna een half miljoen mensen slachtoffer werden van fietsendiefstal, terwijl dat in 2016 nog op ruim 645.000 stond. Daaruit kun je concluderen dat het aantal gestolen fietsen afneemt, maar het bedrag van de financiële schade, berekend op zo’n 600 miljoen euro per jaar, daalt nauwelijks. Dat komt omdat georganiseerde bendes, verantwoordelijk voor een groot aandeel in de fietsendiefstal, voor de duurdere modellen gaan. E-bikes, bak- en racefietsen, die vervolgens vaak naar Oost-Europa verdwijnen. Daarbij zijn er diverse methoden om een fiets te stelen, van het gebruik van een zgn. ‘moedersleutel’ tot het simpelweg openknippen -breken of -slijpen van de sloten. Fietsendiefstal komt overal voor, maar vooral rondom stations en in winkelcentra is een toename te zien.

Wat doet de politie?

De politie richt zich met name op meer bewustwording bij de burger en het vergroten van de pakkans bij diefstal fiets. Daarvoor worden regelmatig campagnes opgezet, zoals acties waarbij burgers de kans krijgen hun fiets gratis te laten graveren en registreren bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer. Een RAI standaard framenummer maakt het namelijk mogelijk een fiets sneller te identificeren en aan de rechtmatige eigenaar te retourneren. Ook het inzetten van ‘lokfietsen’, voorzien van een track- en trace systeem en controle van hotspots zijn in beeld.

Wat kun je als fietser zelf doen

Zelf kun je ook veel doen om te voorkomen dat je fiets wordt gejat door georganiseerde bendes of door een junk die op snel geld uit is. Elektrische fietsen worden zelfs op bestelling gestolen! Maar je kúnt er iets aan doen. Denk daarbij aan goede sloten, gebruik van bewaakte stallingen of straatverlichting. De meeste maatregelen zijn niet moeilijk en meestal ook niet duur, maar je moet er wel even aandacht voor hebben.

Enkele voorzorgsmaatregelen:

  • Noteer merk, model en het framenummer van je fiets, en maak foto’s, waarop eventuele accessoires zichtbaar zijn.
  • Berg deze gegevens goed op, samen met de bon van aankoop en/of fietsregistratiekaart.
  • Sluit een fietsverzekering af, liefst met een track- en trace-systeem, waarmee je fiets snel kan worden opgespoord.
  • Gebruik een goedgekeurd ART-slot. Liefst twee of drie verschillende sloten; die werken vertragend. Dieven kiezen liever voor een makkelijke prooi.
  • Zet je fiets zo veel mogelijk buiten het zicht, liefst in een afgesloten ruimte.
  • Buiten zet je je fiets het beste op slot aan een vast element in de omgeving, zoals een fietsenrek of lantaarnpaal, bij voorkeur door het frame en voorwiel.
  • Kies een plek waar veel mensen staan te wachten, bijvoorbeeld in de buurt van een bushalte. Een dief werkt graag onbespied als hij een slot openbreekt.
  • En: een glimmend exemplaar tussen oude barrels valt op. Door een oude plastic zak over het zadel te trekken oogt je fiets minder aantrekkelijk.
  • Zet ook in de schuur of bewaakte stalling je fiets op slot.