Voorkom heling! Check scooter voordat je koopt

CHECK KENTEKEN

Het kenteken is opgebouwd uit 2 letters gevolgd door 7 cijfers. Bijvoorbeeld BA1234567 voor een Batavus.
Meer over framenummers.

CHECK CHASSISNUMMER

De fiets heeft een chip als er een "chip" sticker op de fiets is aangebracht. Doorgaans wordt de sticker op de zadelbuis geplaatst. Meer over chipnummers.

CHECK MET SCOOTER MERK

Als laatste kan altijd gezocht worden op merk. Dit kan een lijst met resultaten geven. Check dan op uiterlijke kenmerken en bijvoorbeeld diefstal locatie

Ben je van plan om een 2de hands scooter te kopen, dan wil je natuurlijk dat je de scooter op een eerlijke manier krijgt. Het belangrijkste advies wat je daarbij kan krijgen, is Check scooter voor je koopt. En dan bedoelen we niet alleen op de technische staat van de scooter, maar vooral ook of de scooter niet ontvreemd, oftewel gestolen is.

Een ontvreemde scooter herkennen

Het is behoorlijk lastig om een gestolen scooter te herkennen. Sommige eigenaren voorzien de scooter van een chip en die chip wordt geregistreerd. Anderen kiezen ervoor om het kentekennummer in de kunststof onderdelen van de scooter te graveren. Kijk goed of je bijzonderheden ziet, bijvoorbeeld verwijderde stickers met gegevens van de dealer of stickers die hier overheen geplakt zijn.

Doe de scooter check!

In het Gestolen Object Register kun jij je ontvreemde scooter laten registreren met foto en locatie van diefstal. Maar wil jij controleren of je het slachtoffer wordt van heling, dan kun je hier ook controleren of de scooter geregistreerd staat. Het enige wat je hoeft te doen, is de gegevens in te voeren en te controleren of de scooter van je keuze als gestolen vermeld staat. Je kan de zoekopdracht verfijnen met bijvoorbeeld merk, type en kenteken. Het is als het ware je burgerplicht om te achterhalen of je op het punt staat een ontvreemde scooter te kopen. Check scooter en voorkom heling!

Check de scooter altijd op afwijkende kenmerken als je heling wil voorkomen. Er zijn verschillende dingen waar je direct al naar kunt kijken. Wij zetten ze overzichtelijk voor je op een rij:

  • Controleer altijd kenteken en chassisnummer. Eerst online, maar controleer ook bij het ophalen of het nummer klopt.
  • Als het chassisnummer ook nog eens verwijderd is, dan kan je er wel van uitgaan dat de scooter gestolen is.
  • Controleer of de sleutels orgineel zijn.
  • Kijk of er braakschade is.

Controleer de verkoper

  • Vraag bij aankoop van een scooter het legitimatiebewijs van de verkoper.
  • Koop de scooter bij de verkoper thuis. Niet in een achteraf straatje of kelderbox.
  • Betaal altijd per bank.