Volg ons op LinkedinTheft Alerts Facebook
English Nederlands Deutsch Francais
Gestolen Objecten Register

BMWT en GOR bundelen krachten tegen diefstal van werkmaterieel

Leidschendam, 1 september 2012. Brancheorganisatie van importeurs en/ of fabrikanten van bouwmachines, magazijninrichtingen, wegenbouwmachines en transportmaterieel BMWT gaat samen met het Gestolen Objecten Register (GOR) de strijd aan tegen de groeiende diefstal van werkmaterieel. Op de website van het GOR is voor iedereen snel te zien wat voor werkmaterieel is gestolen.

 


Identificatiegids werkmaterieel

Veel ogen in de markt, van vakmensen, maar ook van burgers die snel en direct kunnen doorgeven dat ergens gestolen werkmaterieel is gesignaleerd. Dat is belangrijk, want volgens de in Leidschendam gevestigde BMWT wordt circa 60 procent van het gestolen werkmaterieel binnen een straal van 250 km weer verkocht. Jaarlijks gaat het om miljoenen euro’s en minder dan 15 procent wordt opgespoord en komt uiteindelijk terug bij de oorspronkelijke eigenaar. Dat percentage moet fors omhoog, vindt de BMWT, vandaar de samenwerking met het GOR.

 

Gebrek aan kennis en middelen
Dat het opsporingspercentage tot nog toe erg laag ligt heeft enerzijds te maken met de lage prioriteit bij de politie en anderzijds met het ontbreken van middelen en kennis over de identificatie van werkmaterieel. Maar dat laatste gaat veranderen, zegt de BMWT. Bij de samenwerking met het GOR gaat het vooral om de uitwisseling van kennis. Zo heeft de BMWT in 2011 in samenwerking met het Verzekeringsbureau Voertuigcriminaliteit (VbV) een speciale gids uitgebracht.
Deze ‘Identificatiegids Werkmaterieel’ geeft zeer toegankelijke informatie over de soms ingewikkelde problematiek rond diefstal, maakt duidelijk waarop precies gelet moet worden en biedt tevens een overzicht van de terminologie met betrekking tot werkmaterieel, om zodoende meer bekendheid te geven binnen de politie.

 

Actief informeren via website
Het Gestolen Objecten Register gaat op zijn beurt via de website belangenpartijen actief informeren over de problematiek en opsporingsmogelijkheden. Aansluitend kunnen de politie en andere opsporingsdiensten via een afgeschermd deel van de website specifieke informatie opvragen over gestolen werkmaterieel.

 

 

Toelichting
De samenwerking tussen BMWT en GOR sluit direct aan op de verdere uitbouw van het door Ron van Es van Consurent ontwikkelde Gestolen Objecten Register. Het afgelopen jaar heeft het GOR geleid tot veel successen, zegt Van Es. Omdat in de dagelijkse praktijk het meeste werkmaterieel niet is voorzien van specifieke beveiligingssystemen, voorziet het register dus in een groeiende behoefte.

 

Volgens Van Es duidelijk is het diefstalprobleem veel groter dan menigeen denkt en is het dus belangrijk om het register tot ver over de landsgrenzen bekendheid te geven. Want veel van het gestolen werkmaterieel wordt naar het buitenland vervoerd.

 

feedback